Followers

Thursday, 29 May 2014

7 kampung di Padang jadi kubur besar

Pada 13 Oktber 2009  Pihak berkuasa Indonesia  mengisytiharkan tujuh buah kampung yang musnah dalam kejadian tanah runtuhtersebut, sebagai sebuah tanah perkuburan besar, selepas mereka menghentikan operasi mencari lebih 200 penduduk yang dipercayai tertimbus.Keputusan untuk membatalkan operasi mencari di kampung-kampung yang ranap dalam tanah runtuh berpunca daripada gempa bumi 7.6 pada skala Richter di Sumatera Barat pada 30 September lalu, dibuat hasil rundingan dengan masyarakat tempatan, kata ketua polis daerah Padang Pariaman, Uden Kusumawijaya.

Gempa bumi yang turut memusnahkan bandar Padang itu meragut 809 nyawa, menurut angka korban rasmi terbaru. Pertubuhan Bangsa- Bangsa Bersatu (PBB) menganggarkan sehingga 1,100 orang terkorban.

"Persetujuan dicapai bagi menghentikan gerakan mencari mangsa yang tertimbus dalam tanah runtuh.

''Penduduk kampung sudah bersetuju dan kawasan tanah runtuh itu kini dianggap sebagai perkuburan bagi mangsa yang tertimbus," kata Uden.

Sejumlah 225 orang dipercayai tertimbus di kampung-kampung yang ditelan bumi itu, menurut jurucakap pejabat daerah Padang Pariaman, Syofrian.

"Sudah tentulah ada sesetengah penduduk yang tidak bersetuju tetapi kebanyakannya akur." Pihak yang berwajib tidak mampu lagi meneruskan operasi kerana dianggarkan mereka yang tertimbus berada dikedalaman melebihi 40 meterNo comments:

Post a Comment