Followers

Wednesday, 10 April 2013

Nilai wanita

Buat renungan
"Prof, mcm mana saya nk bgtau ibu saya yg berkeras utk minta wang hantaran 10ribu sdgkn saya sdiri tidak meletakkan apa2 nilai pd bakal suami saya.. Saya sedih dan malu bila ibu berkeras.. ALLAH.. Hanya Allah yang tahu apa saya rasa sekarang"

Nilai wanita bukan pada wang hantaran. Jika ibu bapa memahami Islam dan hidup untuk redha Allah lagi di turunkan wang hantaran. Wanita yang baik ialah yang cepat kahwinnya, murah maharnya dan banyak anaknya- MAksud Hadis- KAlau saya tak silap. Jom ibu bapa dan bakal pengantin mudahkan perkara wajib dan jangan habiskan tenaga pada benda harus tapi fokuskan pada benda wajib.

Semoga post ini dapat ditunjukkan kepada ibu oleh bakal pengantin. Cuba minimakan hantaran dan perhiasan hantaran kerana itu semua pandangan manusia terutama jika tidak berkemampuan tetapi terpaksa menunjuk kerana fikir " APA ORANG KATA'. Hantaran tak penting tapi bagaimana suami melayan anak perempuan kita lepas berumah tangga. Cuba lihat semua majlis perkahwinan. Merasa kasihan apabila berbelanja besar dan hiasan mewah tetapi isteri atau suami yang di pilih tidak mengikut hukum Allah. JIka tidak di jaga ugama bayangkan rumah tangga itu selepas perkahwinan, JIka di lihat pada soalan rumah tangga yang bermasaalah semua berpunca kurang ugama.

Jom para isteri dan suami renungi hidup ini. Dari mana kita datang dan kemana kita akan pergi. Jangan kahwin kerana cinta manusia tapi kahwin kerana cinta Allah. Lihat semua program dan majalah perkahwinan dengan mata hati. Alangkah sia sia nya hidup mencari penghargaan dan pujian manusia sedangkan Allah murka. KAum bapa wajib memilih ibu anak anak mereka. Jika kecanyikan jadi pilihan tetapi akhlak buruk kecantikan itu hilang nikmatnya selepas kahwin. Budi pekerti menjadi penambat hati suami bukan hanya rupa paras yang mungkin menjadi fitnah. Semoga mereka denagn masaalah keluarga mengambil iktibar dan lihat diri dan cari ilmu dan jangan mengharap mendapat jawapan dari manusia lain tapi dari Allah dgn ilham Allah turunkan bila bermunajat pada Allah. JIka tidak mencari ilmu jangan hairan jika sentiasa bermasaaalah dalam keluarga

-prof. dr Muhaya-

No comments:

Post a Comment